Cu: consumatori

17ian./20
electrician

Se încălzesc prizele? Sare siguranța? Paza bună trece primejdia rea

Se încălzesc prizele ? Sare siguranta ?

Locuiți într-un imobil construit acum 30-40 ani sau mai mult? Vreți să achiziționați sau deja dețineți consumatori mari de curent cum ar fi: cuptor electric, aer condiționat, mașini de spălat rufe sau vase, plite electrice, cuptoare cu microunde, radiatoare electrice, calorifere electrice sau altele? Atunci aveți în vedere următoarele: Prizele care alimentează aceste electrocasnice trebuiesc prevazute cu împământare. Acest lucru fiind foarte important pentru siguranța dumneavoastră, defecțiuni ale acestora pot provoca incendii ce se soldează cu pierderi materiale ridicate și de multe ori cu victime. La aceste imobile vechi este posibil sa nu aveți împământare la toate prizele sau ca împământarea să nu mai corespundă din punt de vedere tehnic, de asemenea, este posibil ca instalația electrică să nu facă față la consumul actual. Deci: se încălzesc prizele … În ultimii ani au apărut pe piață tot felul de aparate electrocasnice care au menirea de a ne ușura viața, dar, deși sunt din ce în ce mai eficiente energetic, riscăm să depășim consumul pentru care a fost proiectată instalația electrică deoarece dorim să ne folosim de cât mai multe astfel de paratae simultan. Dorim să avem aer condiționat, să ne încălzim supa la cuptorul cu microunde, să băgăm un cozonac la cuptorul electric și să dăm cu aspiratorul prin casă cât timp așteptăm ca acesta să coacă și în același timp altcineva să calce hainele pentru petrecerea care va urma.

Se încălzesc prizele ? Sare siguranta ?

Să studiem puțin situația de mai sus și să calculăm consumul:
  • cuptor cu microunde » 1800 w
  • cuptor electric » 2400 w
  • aer condiționat: » 2000 w
  • aspirator » 1800 w
  • fier de călcat » 2000 w
Dacă doar electrocasnicele menționate mai sus ar funcționa simultan, puterea totală extrasă din rețeaua electrică ar fi de 9.8 kW, fără a mai menționa un boiler, mașina de spălat, uscătorul, iluminatul, aparatura audio-video etc. Majoritatea instalațiilor electrice gospodărești au fost gândite pentru un consum care să nu depășească 32A la 220V (7kW). În aceste condiții, încălzirea peste măsură a cablurilor electrice poate duce la deteriorarea izolației și implicit la producerea unor scurt-circuite care pot declanșa incendii.In aceasta situatie apelati un electrician.

Cum putem preveni situațiile neplăcute?

Punctele cele mai sensibile ale unei instalații electrice sunt contactele dintre conductori: prizele, dozele, tabloul electric, întrerupătoarele, fasungurile. În cazul unei supra-încărcări a rețelei acestea sunt primele care se încălzesc. Prizele utilizate pentru consumatorii mari trebuie sa fie cu împământare, să suporte cel puțin 16A, respectiv o putere de 3,5 kW. Este foarte important ca prizele, fasungurile, întrerupătoarele, sa fie confecționate din materiale de calitate, calitatea contactelor este foarte importanta, firme ca Legrand, Schnider, Siemens, Gewiss fiind renumite pentru calitatea produselor lor. O măsură suplimentara de securitate pentru viata dumneavoastră o constituie instalarea în tabloul electric a unei siguranțe diferențiale care, în cazul unei defecțiuni, decuplează in scurt timp alimentarea cu curent electric. Ar trebui ca toate îmbinările din dozele electrice să fie cositorite pentru a preveni deteriorarea acestora datorită oxidării conductorilor. În cazul în care există conductori vechi din aluminiu, așa cum se făceau instalațiile electrice în urmă cu 50 de ani, aceștia trebuie înlocuiți obligatoriu deoarece aluminiul devine friabil în timp. Daca va regasiti in una din aceste situatii apelati un electrician.